2 вересня з 12:00 до 20:00 у Полтаві відбудеться Краєзнавчий артвікенд, присвячений 120-річчю Українського модерну – стилю, що ознаменував період відродження української культури. Його спадщиною є визначні твори архітектури, монументально-декоративного мистецтва, графіки, живопису, кераміки, ткацтва.

Саме в Полтаві у 1903 році Василь Кричевський представив проект будівлі земства, з якого і розпочався цей стиль. Незабаром відбулося й відкриття пам’ятника Івану Котляревському, де зібрався весь цвіт української інтелігенції.

120 років потому, Україна бореться за свою Незалежність і територіальну цілісність під знаком Тризуба, створеного на основі ще одного видатного твору Українського модерну – герба УНР авторства Василя Кричевського.

Нині ми знову шукаємо актуальні й ефектні форми для репрезентації власної культури. Досвід творців Українського модерну і тут стає в нагоді. Наша мета: згуртувати всіх, хто цікавиться українською культурою, як це було 120 років тому.

Фестиваль відбудеться у дворику Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського.

Що буде:

  • Лекторій з експозицією архівних та репродукованих матеріалів про архітектуру і графіку Українського модерну
  • Виставка сучасних творів графіки та декоративно-прикладного мистецтва у музейному флігелі
  • Музична сцена з найкращими мелодіями доби Українського модерну
  • Майстер-класи декоративного мистецтва
  • Майстер-клас з живопису
  • Поетичні та музичні сюрпризи

Запрошуємо всіх поціновувачів української культури відвідати цей захід!

Виставка кафедри образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва ЛНУ, Полтава. У флігелі музею будуть представлені: кераміка Інни Гуржій, графіка Олексія Соболевського та Тетяни Метель, живопис Миколи Болюха, скульптура Дмитра Коршунова. Експозиція діятиме з 12.00 до 17.00 години в день фестивалю, а далі, у всі інші дні до кінця вересня, з 9.00 до 17.00.

Програму лекторію відкриватиме видавець Олександр Савчук, кандидат філософських наук, співробітник відділу українських студій імені Д. І. Багалія Центру українських студій та краєзнавства імені академіка П. Т. Тронька ХНУ імені В.Н.Каразіна, фахівець в галузі українознавства, видавець. Буде представлена лекція на тему: “Василь Кричевський: шкіци Незалежності”. Початок о 12.30.Окрім доповіді, в просторі лекторію відбудеться прем’єрний показ виставки декоративних панно за ескізами орнаментів Василя Кричевського.

Про історичний контекст та цікаві факти щодо підготовки й відкриття пам’ятника видатному полтавцю  Івану Котляревському розповість  Борис Тристанов, автор сайту «Історія Полтави», краєзнавець, член ГО SavePoltava.

Данило Нікітін розповість про контекст створення й характерні деталі гербів УНР авторства Кричевського та Української Держави роботи Нарбута.

Вечір суботи наповниться звуками музики українських композиторів у виконанні камерного оркестру імені Д.Ахшарумова, Полтавська обласна філармонія. Початок концертної програми о 19.00.