Оприлюднено програму восьмого міжнародного гастрономічного фестивалю-квесту  «Борщик у глиняному горщику 2021»

ЕтноФестиваль “Борщик у глиняному горщику”

Місце проведення – ЕтноСадиба-музей “Лялина Світлиця” у Опішні, вул. Партизанська, 19, ОПІШНЯ, Полтавщина.

Дата проведення – 14 серпня 2021 року

ЕтноФестиваль "Борщик у глиняному горщику" 2021

Фестиваль-квест популяризує ПОЛТАВЩИНУ як осередок народної гастрономії та органічної їжі і має на меті зробити полтавський край осердям гастрономічного туризму та повернути традицію спільного гуляння. Під час заходу готуватимуться смачні і надзвичайно поживні БОРЩІ, які готували бабусі наших бабусь. Подібна дефіляда відбулася у 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 та 2020 роках.Тож тримаємо носи і носики за вітром, і як тільки чуємо запахи полтавської народної кухні зі сторони гончарської столиці України, вирушаємо на дегустацію таких простих, на перший погляд, популярних страв як БОРЩ, КАША КАЧАНА, ГАЛУШКИ, ВАРЕНИКИ, ГРЕЧАНИКИ, ШУЛИКИ, але які приховують в собі ТРАДИЦІЮ та КУЛЬТУРУ предків наших.

Мета Фесту-Квесту: вивчення традицій, правил приготування, рецептури, регіональних особливостей борщотворення, популяризація і реанімація культурних традицій Полтавського регіону, утвердження духовних, морально-етичних та естетичних цінностей українського народу, виховання в дітей і молоді любові до сім’ї, роду та держави, пропагування здорового способу життя, змістовного активного відпочинку, дбайливого ставлення до довкілля, залучення молоді до вирішення проблем територіальних громад у проектний спосіб.

Організаторка – етнологиня, д. і. н., дослідниця традицій використання глиняного посуду в культурі харчування українців, провідна популяризаторка традиційної культури Полтавщини, Харківщини та Сумщини – Олена Щербань 066 18 45 061

8ºº – 13 ºº – приготування БОРЩІВ у горщиках у печах за оригінальною народною рецептурою Учасниці з Полтавщини, Черкащини, Житомирщини, Запоріжчини, Київщини – готуватимуть по ТРИ різновиди БОРЩУ в трьох глиняних горщиках одночасно: 1. Борщ скоромний (з м’ясцем, звичний для родини даної учасниці, в чомусь «удосконалений» нею); 2. Борщ пісний (такий, що готують для родини часто); 3. Борщ особливий (за маминою, свекрушиною, бабусиною, тобто апробованою часом, технологією приготування). А також на ВАС очікує оригінальний БОРЩИК з вудженою перепілочкою. ПАРАЛЕЛЬНО з приготуванням борщів з 09ºº – 19ºº – відбуватиметься реконструкція 8 фрагментів народного весілля: ЕТНОдійство в особах, в ролях, значить. З відповідними костюмами, антуражем, танцями, піснями, музиками. Повністю покажемо обряд випікання весільного короваю по-нашому! Це буде – феєрично! Тож запасайтеся «фотокадрами». УЧАСНИКОМ ЕтноВЕСІЛЛЯ може стати КОЖЕН БАЖАЮЧИЙ. Без вікових і статевих обмежень!

10.00 – урочисте відкриття Восьмого міжнародного гастрономічного НАРОДНОГО фестивалю-квесту «Борщик у глиняному горщику 2021»

З 09.00 – до 18.00 презентація хлібної закваски, виготовлення, дегустація бездріжджового ХЛІБА від Світлана Прохорчук Впродовж дня – особливе святково-обрядове дійство «СПАСОВА БОРОДА» – навчимося її скрутити, завити- прикрасити, проведемо обряд «розчісування» та «відмивання» Спасової бороди від меду. Оберемо дівоньку-маківоньку, молодицю-жартівницю, ласуватимемо шуликами по-опішнянськи, співатимемо пісень про криницю, мак, городину та проведемо обрядові дії з маком, квітами та водою.

10.00, 12.00, 14.00, 16.00, 18.00 – презентація борщів учасницями, ДЕГУСТАЦІЯ БОРЩІВ

18.30 ºº – УРОЧИСТОСТІ: оголошення переможців, вручення призів, підведення підсумків Фестивалю-Квесту

ПАРАЛЕЛЬНО З УСІМА ЦИМИ ДІЙСТВАМИ відбуватимуться:

08.00 – 19.00 – майстер-класи для дітей та дорослих. Майстер-класи з гончарства від відомих на всеньку Україну Гончарів – Олександр та Анатолій Шкурпела Арт-програма …..Весільні ДИВНІ від Людмила Галий Петриківський розпис дегустація 80 різновидів(!) конкурсних борщів, приготованих у глиняному горщику за стародавніми рецептурою і технологією, принесених чи привезених учасницями із Опішні, Зінькова, Великої Павлівки, Попівки…….;участь у майстер-класах по приготуванні борщу;можливість спілкування з надзвичайно цікавими інформаторками стосовно традиційно-побутової культури українців;можливість почути та побачити цікаві моменти стосовно традиційної культури харчування українців; доступна рецептура автентичних борщів;«фото-полювання» по фестивалю (зібрані фото матеріали по фестивалю будуть брати участь у конкурсі на найкраще фото, який відбудеться через тиждень після Фесту

Під час Фесту-Квесту Ви також матимете унікальну нагоду поласувати БОРЩАМИ, приготованими на кабиці, та іншими традиційними для Полтавщини стравами і напоями:
Борщик з карасиками Борщик з галушечками Борщик із грушками Вареники з капусткою до сметани Вареники з картопелькою до сметаниГалушечки полтавські Каша качана – обрядова весільна Крученики з горіхами Вергуни Гречаники Шулики з маком та медом Сирівець Узвар Шпундра з буряками Свіжина від Федюна

А ще на Вас чекають….. а що буде ще – приходьте, то й дізнаєтеся!

!20.00 – закриття Фестивалю-Квесту

З питань проживання та харчування телефонуйте: 066 18 45 061 Олена

Об’єм приготованих борщиків у глиняних горщиках ОБМЕЖЕНИЙ!

На території фестивалю працюватиме координаційна група волонтерів яка буде інформувати і допомагати гостям фестивалю-квесту.